Kuchař

Kuchař

Přeji krásný dobrý den. Já jsem Ludvík. Narodil jsem se sice v Novém Veselí, ale duší jsem Francouz. A co patří k Francii stejně neodmyslitelně jako ke dveřím klika? Kuchyně! A tou já zkrátka žiji. Jenže zámecká kuchyně je teď zavřená – stejně jako zbytek zámku. Proto jsme dostávali k jídlu jen samé polotovary. To byl pořád samý jogurt a rybí prsty a paštika a sardinky v konzervě. To už jsem zkrátka nemohl vydržet. Nechápejte mě špatně! Ono je to všechno moc dobré. Ale když jíte tři měsíce v kuse pořád jenom jedno a to samé. Zkrátka se vám toho přejí. A tak jsem se vydal najít nějakou přístupnou pěknou kuchyni a chci sobě a kamarádům připravit pravou francouzskou hostinu. Bude Pissaladière tedy slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami, klasická francouzská cibulačka, Provensálská kachna na rajčatech s olivami a jako dezert Crêpes Suzette – křupavé palačinky s horkými malinami, zmrzlinou a pořádnou porcí šlehačky. Tedy Bon apetit.