Svět Adolfa Borna
Vernisáž výstavy proběhne ve středu 3. července od 18 hodin

Svět Adolfa Borna

Výstava Svět Adolfa Borna nabídne milovníkům jeho díla akvarely, pastely a grafické listy z období 1959 až 2014. Návštěvníci výstavy si mohou připomenout Bornův nezaměnitelný výtvarný projev vycházející z humorného a groteskního pojetí světa.

Dílo Adolfa Borna zná asi každý, přesto dokáže překvapit. Dokládá to i tato výstava. „Je to velice pestrý výběr z díla. Nechybí tu například filmové kresby, které byly použité při tvorbě Večerníčku Mach a Šebestová,“ ukazuje kurátor Miroslav Houška.

Pražská Galerie Moderna, kde byla výstava dříve prezentována, do expozice shromáždila díla ze soukromých sbírek. Jsou tu díky tomu k vidění třeba novoročenky. „Ty jsou fantastické, jedná se o soukromé péefky Adolfa Borna a jeho rodiny. Kromě nich jsou tu i různé pozvánky na setkání a podobně,“ dodává Miroslav Houška.

Vedle drobných děl výstava nabízí více než dvacet velkých litografií a také tři vzácné akvarely. „Jsou to nádherné originály, na té kresbě návštěvník uvidí, jakou technikou Adolf Born pracoval a jak byl pečlivý a nápaditý,“ připomíná kurátor.

Velmi často se objevuje humor, třeba v případě krotitele lvů a kancelářské krysy. “Humor je v jeho dílech velice častý a dělá to dílo krásným a lépe přístupným lidem,” komentuje Miroslav Houška.

On sám byl nejvíce překvapený z linorytu z roku 1959. „Je to takový námořnický chlapec, černobílá práce. Vzhledem k době vzniku to nese prvky kubismu a mě osobně to velice připomíná práce Pabla Picassa. Dále jsou pro návštěvníky hodně překvapivé práce z přelomu 60. a 70. let”.

Vedle volné tvorby byl také ilustrátorem více než 250 knih. Ve světě filmu je Born známý rovněž seriálem Žofka a spol. či animovaným filmem Robinson Crusoe, námořník z Yorku. Navrhoval i divadelní scény a kostýmy.

K ilustracím ho před desítkami let přivedly právě příběhy Robinsona Crusoa. „Když jsem dostal tuhle knížku ve svých 12 letech, tak jsem věděl, že bych k nim chtěl dělat obrázky. A to se mi splnilo, ilustroval jsem je a ještě jsem pak dělal se Stanislavem Látalem celovečerní loutkový film. Byl to splněný klukovský sen, je to bezvadný, že se to někdy podaří,“ řekl Born v roce 2015, když slavil 85. narozeniny.

Termíny

  • St 3.7.2019, 18:00 — Ne 25.8.2019, 17:00

Vstupné

50 Kč

Místo konání

Magc - 2. patro

Pořadatel

MaGC

Obrázky